Picture of Nikola Krstović
PITANJA I NEDOUMICE
by Nikola Krstović - Tuesday, 28 April 2020, 12:41 PM

Dragi studenti,
Forum je odlično mesto da raspravimo sve nedoumice koje imamo oko kolokvijuma. Mislim da je važno da učestvujete u međusobnih pitanjima i odgovrima. Naravno i ja sam tu. Šta god pišete na Forumu ne utiče na ocene i bodove nikako, ni pozitivno ni negativno. Setite se atinske agore ili rismkog foruma, ili ćoška u londonskom Hajd Parku - tu je čovek mogao da kaže bilo šta i da ni za šta ne odgovara. Danas vam je to TV Pink, recimo. Šalim se!
Dakle ovo je FREE ZONE.
Picture of Nenad Grubanoski
Re: PITANJA I NEDOUMICE
by Nenad Grubanoski - Friday, 1 May 2020, 11:07 AM

U jednoj prezentaciji, naveli ste postojanje "stranskijanske muzeolgoije". Pa kada bi potencijalno pitanje bilo vezano za njegove muzejske teorije, da li je potrebno da se tu govori o njegovom radu generalno, vezan za ICOFOM i ISSOM, o novim terminima koje je uveo i slično, ili treba samo da se diskutuje i obrazloži sve vezano za teorije koje je postavio i šta on za svaku hoće da kaže?

by Nikola Krstović - Monday, 4 May 2020, 02:06 PM

Dragi Nenade,
Ne, nećemo se baviti njegovim angažmanima u međunarodnim telima.
Zanimaju nas samo njegovi teorijski osvrti na muzeologije, terminologija i predmet proučavanja koji je uspostavio, kao i muzeološke funkcije.
Izvinjavam se na malo okasnelom odgovoru.
Pozdrav
Picture of Nenad Grubanoski
by Nenad Grubanoski - Monday, 4 May 2020, 04:39 PM

U redu, hvala na odgovoru.
Imam još jedno pitanje koje nisam naveo ranije a vezano je za istorijski razvoj muzejske delatnosti. Da li se misli na generalnu praksu sakupljanja koja je poznata od antike, ili od renesanse, kada se prave prve zbirke, ili se misli na razvoj delatnosti koja je nastala otvaranjem prvih galerija i muzeja za javnost (18. vek) - od tih trenutaka pa nadalje?
by Nikola Krstović - Wednesday, 6 May 2020, 09:36 AM

Izvini, Nenade, nisam video ovo pitanje.
MIsli se na sve faze. Kao i kod Maroevića i u prezentaciji.
Pozdrav,
Ali, sada nije ni važno jer sam siguran da ovo pitanje neće biti na kolokvijumu...