Picture of Isidora Banjac
Odgovor: Re: Savremeno i Disonantno
by Isidora Banjac - Saturday, 9 May 2020, 10:53 AM

Dragi Saša,

evo simbolično odgovor stiže na Dan pobjede smile.

Hvala ti na ovoj analizi, razmišljanjima i komentarima na prezentaciju. Drago mi je da te inspirisala na istraživanje i razmišljanje, i hvala na tekstovima koje si poslao smile

Što se tiče prvog komentara vezanog za konfliktnost, priroda nasljeđa je takva da se za nju vezuju različita značenja, zavisno od onog koji je vrednuje i interpretira, ali kao i što si sam rekao, način njene medijacije proizvodi konflikt.
Takođe, u slajdu 3 sam ostala striktno samo uz muzeje revolucije, jer nisam željela da širim temu i obrađujem mjesta sjećanja, a mislim da je citat Dolores Ivanuše koristan da bi pokazao percepciju muzeja revolucije u socijalizmu.
To pitanje odnosa rata i identiteta na ovim prostorima je zanimljivo, i možda učestalost i uticaj koji su imali u 20. vijeku (ali i ranije) utiče na njihovu upotrebu i značaj u identitetskim određenjima naroda Balkana. Ili se tendenciozni traže stvari koje nas razdvajaju da bi se skrenula pažnja na sve ono što nas spaja. Neminovno je da ratovi imaju važnu istorijsku ulogu, ali je isto važno i pitanje njihove upotrebe, odnosno zloupotrebe, i kako se tim događajima manipuliše u političke svrhe, ali u procesima izgradnje identiteta. Ima tu svakako dosta prostora za razmišljanje.
Što se tiče ovih tehničkih strana, svjesna sam i ja da je moglo ovo i bolje da izgleda, ali korisno je čuti to i od kolega, i hvala ti na tim smjernicama.

Evo, pokušala sam na neka pitanja i razmišljanja da odgovorim, svakako, bilo je jako zanimljivo čitati tvoje komentare i zapažanja, i nadam se da ćemo imati prilike i uživo diskutovati o tome.

Pozdravljam te smile