![]() | Savremeno i Disonantno |
Još jedna misao: Nisu li ove dve reči zapravo sininimi. Kao u Dušicinoj priči - vrlina je postala najveći greh. |
![]() | Re: KOMENTAR NA PREZENTACIJU ISIDORE BANJAC |
Evo i mene - pogledala sam obe prezentacije. Pre nego što počnem sa komentarima, slažem se sa Nikolom - primorani smo da sterilišemo naš kurs i nadam se da ćemo u bližoj budućnosti moći da se vratimo redovnim aktivnostima, koje na uslove mog rada sigurno utiču efektnije.
Dušice, hvala za priču koju si podelila sa nama - svakako je u "duhu vremena".
![]() Isidora,
I ja mislim da je tvoja prezentacija super, i da si nam predstavila priču o SFRJ muzejima revolucije kao disonantnom nasleđu. Slažem se sa Dimitrijem u vezi teksta na fotkama - i meni je bilo teško da čitam, selektovala sam tekst da bih mogla da pročitam. Mislim da to nije veliki problem kada slušamo prezentaciju, ali kada moramo da budemo sami kućama i "mute" bolje je da imamo jasan kontrast pozadine i teksta.
Što se tiče Kuljića i pomenutog "manje neutralnog tona" evo kako ja to vidim - Kuljić je svakako autor koji, kako on to kaže, u savremenoj "radosnoj relativnosti stvari" uspeva da ima svoj jasan kritički ton i stav, i mislim da vrlo motivišuće deluje na istraživanje bilo koje vrste u smislu izgradnje i jasnog iskazivanja stava. Što se tvog tona Isidora tiče, on će se sigurno pooštravati kako teče istaživanje i rad (tako sam bar shvatila onaj simpatični smajli na jednom od slajdova na kome nam nastavak najavljuješ).
Kad sam posetila Meštrovićev paviljon pre dve godine, u okviru izložbe bio je i ovaj rad: https://vimeo.com/315194603 (baci pogled, možda ti bude zanimljivo). Meni svakako jeste bilo, ta zgrada je impresivna, a kada se shvati njena istorija, svako ima želju da sazna što više o njoj.
Sve u svemu, ja mislim da je prezentacija odlična i da je početna tačka tvog daljeg istraživanja i razmišljanja o temi.
Nela,
Prezentacija je vrlo zabavna i dinamična. Dopada mi se spoj stavova koje si izabrala poput Gombriha, Stajn, Marinetija i istorije - geneze ideje muzeja savremene umetnosti. Svakako, fokus prezentacije jesu, kako si i ti sama navela, otvorena pitanja na koja se odgovori još uvek traže.
Prezentacija je tako sklopljena da mi, kao posmatrači (ili u dobra stara vremena slušaoci) ne možemo a da ne počnemo da odgovaramo na postavljena pitanja. Ili da bar pokušamo. Ono koje se meni čini najintrigantnijim jeste pitanje da li je delo savremene umetnosti muzealija. Možda čak i od njega, kao nukleusa kreću sva ostala pitanja. Ako se kaže da jeste (a ja na primer mislim da jeste) onda dolazimo do toga da utisak muzeja savremene umetnosti kao trezora nije posledica diskutabilne muzealnosti dela savremene umetnosti, već procesa njihove muzealizacije, a taj problem otvara sva druga pitanja koja si postavila. Bilo bi vrlo zanimljivo zapravo gledati/čitati nastavak prezentacije koja bi u polemičkom tonu davala raznolike odgovore na postavljena pitanja (a da smo u "normalnim" Tempus uslovima, sigurna sam da bismo oko svih ovih tema razvili žustre live rasprave).
Eto, toliko od mene za sada, super su obe prezentacije i obe su me trgle iz karantinske prokrastinacije - hvala vam obema.
Pozdrav! |
![]() | Re: Savremeno i Disonantno |
Draga Isidora, evo mojih komentara na tvoju prezentaciju: DISONANTNO
Slajd br.2 Disonantno nasleđe – · U vezi pojma disonantnog nasleđa me buni što pomenuti autori John E. Tunbridge i Greory ukazuju na konfliktnu prirodu nasleđa. Po meni nasleđe samo po sebi ne može da bude konfliktno, jedino što konflikt u vezi nasleđa nastaje lošom medijacijom među narodima i narodnostima. Tražeći brojne podatke za Dimitrijevu prezentaciju, naišao sam na rad njegove i moje profesorke Milane Dragićević-Šešić, koja se u jednom delu posebno osvrće na geopolitiku emocija, a vrlo lepo objašnjava pojam baštine nasilja. ’’Autorka zaključuje da je danas svim balkanskim zemljama potreban sintetički sveobuhvatni pogled na kulturu Balkana iz transnacionalne i transkulturalne perspektive. Taj pogled zahteva odnos prema sopstvenom nasleđu i nasleđu drugih grupa bez prisvajanja i zanemarivanja uz posebnu pažnju poklonjenu baštini nasilja. Istovremeno, neophodno je i inoviranje metoda upravljanja nasleđem, uvođenje metoda medijacije, te uključivanje materijalnog i nematerijalnog nasleđa u kulturnu, obrazovnu i turističku ponudu svake pojedine zemlje.’’
· Stoga, poruke o prošlosti koje se vezuju za nasleđe neće nikada biti jednolične i istovetne, slažem se u tome, uvek ćemo ih različito tumačiti i razumeti. · Da li je svako nasleđe disonantno? Ovo pitanje i mene buni...Razmišljao sam i na ovu temu, pa sam dugo verovao da sve ono na šta može da se stavi tapija je disonantno (što se po meni odnosi na materijalno i nematerijalno nasleđe, ali za prirodno nasleđe donekle je druga priča, prirodu čovek ne može da brendira, dok je u socijalističkoj spomeničkoj skulpturi ona scenografija koja uvek ima univerzalnu simboliku. Spomenik na mestu stradanja je disonantan ako se prebrojavaju žrtve koje su nacionalnosti, ali priroda je neutralna.). Još mislim na ovu tvoju konstataciju i na pitanje samom sebi povodom disonantnosti nasleđa. Slajd br.3. – Ovaj slajd bih pre oslovio Disonantno nasleđe revolucije/ nasilja i time ga preuredio. U tezama bih stavio šta sve ulazi u ovu grupu nasleđa : mesta stradanja, masovne grobnice, vojna groblja, logori, stratišta...Ukoliko uzmemo da je politička revolucija (sem kulturne) preobraćanje nasiljem. Izbacio bih ovaj citat Dolores Ivanuše, kao i nabrajanje: ’’Muzeji, tematske izložbe, spomen područja....’’ Slajd br.4. – Izbacio bih prve dve teze. Po meni su nepotrebne. Počeo bih sa trećom tezom nastanka muzeja revolucije, na koju se nadovezuje informacija o zadatku i izložbenoj delatnosti. Ovo mi je zanimljivo, jer mi (Jugosloveni) tek tada počinjemo da istražujemo revolucionarnu prošlost, koja je trebala da opravda legitimitet revolucije radničke klase i NOB-a u II svetskom ratu. Mada ako pogledamo bolje, revolucije iz prošlosti su bile druge po redu muzealizacije, imaš odličan primer Seljačke bune koja se desila 1573.godine, a muzealizovana nakon 400. godina (1973.god. https://www.msb.mhz.hr/ 04.05.2020.). Slajd br. 5-6. – Osvrt na njihovu sudbinu nakon raspada. Žao mi je što ti Dimitrije nije dao neke dopune iz štiva koje je analizirao, ali evo šta piše prof. dr Šešić : ''U teoriji Dominika Mojsija, za razumevanje društva i društvenih interesa ključno je poznavanje vladajućih kolektivnih emocija. Iako on sam govori da je broj emocija veoma veliki, svoju teoriju fokusirao je na tri ključne – emociju nade, straha i poniženja (Mojsi, 2013). Za razumevanje politika sećanja i odnosa prema nasleđu na Balkanu, važno je utvrditi istorijske procese koji su različita balkanska društva u istim vremenskim periodima emotivno razdvajali. Tako su periodi nakon Berlinskog mira, periodi nade za crnogorsko i srpsko društvo, a period poniženja za bugarsko kojem su oduzete velike teritorije dobijene samo godinu dana pre toga Sanstefanskim mirom. U vreme socijalističke Jugoslavije, za većinu njenih stanovnika, dominantna je kultura nade, dok Grčka, razbijena građanskim ratom i Bugarska i Rumunija uključivanjem u Varšavski pakt, ulaze u složene emotivne procese koje nosi sobom kultura straha (strah od blokovskih sukoba i nuklearnog rata). Ta kultura straha zahvata jugoslovenske narode od devedesetih godina 20. veka iz drugih razloga, da bi ubrzo Srbija ušla u kulturu poniženja, koju karakteriše osećanje nesigurnosti i nelagode, osećanje opadanja istorijskog značaja (stoga i želja da preuzme u celini jugoslovensko nasleđe), teorije zavere, narativi viktimizacije, „mračnog narcisizma“, autodestrukcije... Slajdovi br. 7,8,9. – Vrlo su mi zanimljivi i prosto me ova evolucija oduševljava, od Narodnooslobodilačkog muzeja(1948.) – Muzej narodne revolucije Slovenije (1962.) –Muzej moderne istorije Slovenije (1994.) do Muzeja savremene istorije Slovenije (2004.). Nela pomagaj ! Da li je ispravno da muzej revolucije bude muzej savremene istorije ? Slajd br.10. – Muzej revolucije naroda Hrvatske. Slažem se sa kolegama da je na ovom slajdu teško čitljiv tekst, ali sadržaj ima primat. Pročistio bih tekst, u tom smislu da ne dajem akcenat na zdanje u kome je muzej bio nasilno smešten. Svakako arhitektura i istorijat građevina koje su uzurpirane (nasilno pretvarane u muzeje) za muzeje može da ti bude jedno poglavlje u radu.
Slajd br.12. – Ova fotografija je genijalna. Ne znam šta Mihailo misli o njoj? Slajd br.13. – Draga Isidora, dok sam čitao istorijat Muzeja narodnog oslobođenja u Sarajevu, nekako sam se pitao koja je svrha pretvaranja ovih muzeja revolucije u istorijske muzeje? Da li samo narodi na Balkanu svoj identitet opravdavaju istorijom ratovanja? Slajd br.15. – Ukoliko pogledaš zbirke svih naših muzeja, one su centralizovane. Vojni muzej u Beogradu ima takvu zbirku i stalnu postavku. Veliča sve narode i narodnosti kroz vekove, a završava se sa bombardovanjem Srbije iz 1999.godine. Slajd 16,17. – 1959. godine, rodila se ideja o Muzeju revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije za koji nikada nije podignuta odgovarajuća zgrada. Ova dva slajda možeš slobodno da spojiš u jedan. Slajd br.20. – Lepo si istakla ključne stvari Slajdovi br.21,22. – Izdvajam za tebe odlomke iz rada prof. dr Šešić:
Draga Isidora, tvoja prezentacija mi je baš bila razumljiva i vrlo primamljiva za razmišljanje i traganja odgovora na neka pitanja koja su mi se postavljala dok sam čitao tekst. Mislim da ti je tema vrlo zanimljiva za istraživanje, pogotovo ukoliko bi analizirala život i kulturološke posledice koje su zanemarene u medijaciji ovog tipa nasleđa. Mislim da je generacija koju spominješ sposobna da objektivno postavi stvari u poimanju kolektivnog identiteta. Nadam se da sam ti svojim komentarima dao dobre smernice. Tu sam za svaki vid pomoći.
Veliki pozdrav, Aleksandar
p.s. u prilogu ti dostavljam rad prof. Dr Milene Dragićević-Šešić naleteo sam i na ove vrlo zanimljive članake 1. https://www.dw.com/sr/arheolozi-u-nema%C4%8Dkim-rovovima/a-44705340 3. https://www.muzejnasilja.org/
|
![]() | Re: Savremeno i Disonantno |
Dragi svi,
Izgubljen sam u beskrajima raznih aktivnosti, pa tek sad stigoh da prođem i kroz ovu vrednu grupu.
Tek, da ne gnjavim suviše, evo jedne zanimljvie publikacije za ljubitelje muzeja u "prvim post-revolucioranim danima": Muzejski priručnik iz 1949 i izvora dosetke Gertrude Štajn o "modernosti muzeja": Luis Mamford, Smrt spomenika (u prilogu; negde na drugoj strani Mamford kaže "ako je spomenik onda nije moderno...").
Lep pozdrav,
Milan
|