![]() | Re: KOMENTAR NA PREZENTACIJU |
Jedva sam čekala da ti vidiš jer sam znala da ćeš da umreš od smeha :D |
![]() | Re: MEMES - Efemerno digitalno nasleđe, |
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches’’
Draga Ana, Ovo je moj opšti utisak na tvoju, do sada najbolju, prezentaciju koju sam imao prilike da vidim. Više puta sam je pregledao i pročitao svaku reč kao đak prvak, ne zbog toga da mi je nešto bilo nerazumljivo, već, zapravo beskonačno zanimljivo, edukativno i dobro osmišljeno. Vrlo vešto si postavila koncept cele problematike, odgovarajući na ona tri zlatna pitanja zašto, kako, zbog čega? Daješ nam jasne definicije (iskreno nebitno mi je čije su), a onda više puta nam na različitim primerima ponavljaš ključne reči i bile su mi stvarno potrebne kako bih utvrdio već pročitano. Postoji samo jedan deo koji me je zbunio u slajdu br. 24. Pa da krenem… Slajdovi 3,4,6. su potpuno u mojoj sferi intersovanja. Počeo sam da sagledavam mogućnosti povezivanja mimova u prirodi (prirodnom nasleđu) , i prvo me je navelo na mimezis i mimikriju (Mimikrija je sposobnost pojedinih organizama da stalno, ili povremeno, prilagođavaju svoj izgled sredini kako bi se smanjila ugroženost, opasnost po život i povećale mogućnosti opstanka. Najpoznatiji je kameleon koji menja boju u skladu sa bojama sredine u kojoj se nalazi. U prenosnom smislu, koristi se kao oznaka za ponašanje nekih osoba koje ima sličnu svrhu. Tada govorimo o socijalnoj mimikriji. Jedan njen oblik sreće se u ponašanju pripadnika manjinskih grupa koje su ugrožene, ili u ponašanju pojedinaca sklonih ovom vidu socijalne komunikacije.[1] https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0 15.04.2020. Da bi me onda tvoja rečenica u slajdu br.4. ‘’KAKO SE LJUDSKI GENI STALNO PRENOSE I OBNAVLJAJU, TO ČINI I KULTURA'' oduševila. Iz teksta na slajdu br.6. sam stekao utisak da se ubrzanom evolucijom izazvanom ubrzanom komunikacijom, poruka mima konstantno menja, što si opet prikazala na savršenim primerima na slajdu br.10. Tako si u prvih deset slajdova dala jedan razvojni put, upoznajući nas o čemu se radii šta je ustvari mim. Na sledećih devet slajdova vrlo lepo prelaziš sa istorijskog dela izdvajanjem ključnih sfera koje su uzročno-posledično delovale na razvoj mima, tačnije od pojave prvog internet mima (vrlo jasno si se ogradila o kojoj vremenskoj distanci se radi). Onda je na slajdu br.11. usledio tvoj po meni genijalni kolaž. Vidim da se niko od kolega nije zainteresovao šta je Godvinov zakon ? Ne pitaj me kako znam za ovo, ali stvarno nisam nalik Hitleru J Tu je i bebac, ne znam da li se iko seća serije Ally McBeal ? Sa slajdom br. 14. zalaziš na svoj proveren teren i daješ nam smernice i veze mimova sa temama iz istorije,istorije umetnosti i popularne kulture. Odlični primeri na slajdovima 15,16,17,18. U slajdu br. 19. sledi otrežnjenje spoznajom da sve što se radi iz čiste zabave, može da se radi i zbog političkih ciljeva. Sve što si nabrojala ulazi u sferu kulturne politike. Ukoliko sagledaš preko mima popularnu kulturu onda je to po meni celokupna istorija umetnosti. Onda nas opet podsećaš (što mi se sviđa) na nešto što si napisala u uvodnim slajdovima, a to je da se poruka mima konstantno menja. (slajd br. 19,20,21.). Postavljaš nam vrlo teško pitanje. Da li je mim umetnost? Daješ nam objašnjenja čime se sve mim smatra i taman kada smo poverovali da je stvarno to jedna vrsta narodne umetnosti, digitalni folklor, najdemokratičnija forma umetnosti, pop art, konceptualna umetnost i avangarda, sve to pobijaš u slajdu br.24. Samo mi je ovaj deo bio zbunjujuć, jer sam onda sa sumnjom ispratio ostalih 18 sladova. Da li onda karikatura zbog mima nije umetnost? Ako sagledamo mimove samo kao: specifičnu vrstu online praksi pisanja i istraživanja, žanr internet diskursa, proces označavanja, artefakt, način komunikacije, digitalni vic...Zašto onda da ga sačuvamo? (pitanje na slajdu br.35.). Jasno mi je da već na sledećem slajdu daješ i objašnjenje mima kao jednog vida nematerijalnog nasleđa u komunikaciji budućih generacija, ali onda mi ostale pomenute vrednosti padaju u vodu, Slajd br.37. Ahahahaha...meni ne moraš da naznačiš koji si mim ti kreirala. Ovaj blok primera iz serije mnemozofičnog mimovanja mi je genijalan! AMANDMAN NA DUŠICINI I MIHAILOV KOMENTAR: A1 (Dušica)
A2 (Mihailo) · Slažem se sa Mihailom oko slajda br.19. ’’problematičan iz dva razloga - prvo rečenica "Određene definicije internet mima smatraju da..." - možda je bolje uvesti autore - "autori definicija mima smatraju" ili staviti "prema nekim definicijama mima" itd.’’ · Nevidim potrebu naglašavanja citata, ali svi zajedno razmišljamo šta bi bilo bolje. · Što se tiče legendi, dao sam u Dušicinom odgovoru primer kako zamišljam legende u knjizi (link koji bi vodio na neki registarski broj u nekoj tamo bazi podataka... J ) Draga Ana, Uživao sam u tvojoj prezentaciji, po meni nema nikakvih nedostataka bilo kakve prirode, da imam projektor vrlo rado bih je gledao svaki dan, jer mi dani stvarno postaju bez broja, imena i boja. Pošto sam ćorav čovek, nisam imao problema da čitam tekst u odabranom fontu, jer je i sama tema vrlo interesantna i prosto kompletan sadržaj drži pažnju. Priznajem da sam se umorio kod 29. slajda, ali si me opet trgla sa spajdermenima, dok me je fotografija Đorđa Marijanovića podsetila na spot za istoimenu pesmu, mada sada možemo samo da pevamo ’’Dođi u pet do pet’’. Što se tiče kompletnog utiska na prezentaciju, istakla si svoju sposobnost prenošenja znanja i informacija. Vodila si me u jednom ritmu gde sam bio u pojedinim trenucima ’’odozgo’’ i ’’odozdo’’, što je tipičan način pisanja na frankofonom području. Napad i odbrana samog sebe je konstantna u svim naučnim radovima, dok je zaključak otvoren i prepušten ciljanoj grupi. Ti si nam tu slobodu ostavila u prirodi zaboravljanja. Mene si uspela prezentacijom da privikneš na digitalno okruženje. Svaka čast na prezentaciji! Preterao sam sa detaljnom analizom iste, tako da prihvatam da Godvinova izreka bude moj mim. "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches’’ Veliki pozdrav, Aleksandar |