Picture of Nikola Krstović
KOMENTARI NA PREZENTACIJU
by Nikola Krstović - Tuesday, 7 April 2020, 10:57 AM

Dragi moji,
Forum je otvoren.
Iskreno se nadam da ćemo biti konstruktivni i lighthearted, što bi rekla braća Kinezi, ups! mislim Amerikanci...
Zaboravite braću!!!
Dušica nam je ponudila dosta materijala za razmišljanje. I o sadržaju i o struktiru i arhitekturi rada, kao i filozofiji.

Kako imamo već četiri prezentacije, možemo da pravimo i uporedne analize.

Sve vas puno pozdravljam i želim dobro (psihičko) zdravlje!
Nikola
Picture of Ana Novakovic
Re: KOMENTARI NA PREZENTACIJU
by Ana Novakovic - Thursday, 9 April 2020, 10:19 AM

Draga moja Dusice, usudicu se da prva pocnem da komenatrisem prezentaciju, i kako bi to rekao Mihailo Vasiljevic, iznesem samo dobro namerne kritike.
Tekst je odlican, jasan, precizan. Nista nije nejasno oko tekstualnog dela prezentacije. Zapravo, najdopadljiviji deo mi je na strani 14. gde se surova sadasnjica i njen opis savrseno ukalapaju u segemente Tvoje master teme. Naravno, i sam kraj koji zavrsavas igrom reci, u svom fantazmagoricnom stilu. Tako nam svima dajes zadatak da mislimo da li je sve " Good lie " ili "Good life"? I sta nam je od toga misaono blize to cemo i uzeti, uz svu slobodu koju nam nudis. Jedina zamerka u vizuelnom smislu je ova cinober crvena kao pozadina na stranama 1, 4, 7, 10, 13. Ona svakako ima svoje duboko vizuelno znacenje u kontekstu tehno- religijske " atrofije" smrti, ali meni nekako ova crvena bude oci...Prosto mi je too much.
Sve ostalo je briljantno, i naravno sve pohvale.

Pozdrav iz Srpskog Vuhana. Mislim i da mi je rima adektatna uz ovo: " Sve vas pozdravlja Ana iz Srpskog Vuhana! " Drzite se.
Picture of Dušica Popović
by Dušica Popović - Thursday, 9 April 2020, 03:11 PM

Draga Ana i ostali,

Tu crvenu sam odabrala za celu prezentaciju zato što sama grupa koristi tu boju na svojim grafikama (ovde se nalazi na slajdu br. 10). Inače koriste samo tri boje, upravo crvenu, crnu i belu. To naravno nije slučajno. Crvena i crna i donekle bela su "večite boje" jer ih je čovečanstvo oduvek koristilo - za razliku od drugih boja čija je upotreba istorijski kontingentna (zavisila je od mnogih stvari od kojih tehnička [ne]mogućnost proizvodnje određene bolje nipošto nije beznačajan faktor). Ali nijanse "večnih boja", ponekad međusobno veoma udaljene, su takođe bile brojne i promenljive (naročito crvene) i zavisile su od ukusa određenih epoha.
Stoga sam celu prezentaciju obukla u te boje kako bih, između ostalog, asocirala na dijalektičku igru između večnosti smrti i njenog nužno istorijski kontingentnog (ne)razumevanja...

Picture of Isidora Banjac
Odgovor: KOMENTARI NA PREZENTACIJU
by Isidora Banjac - Friday, 10 April 2020, 11:37 AM

Draga Dušice,

mislim da sam na osnovnu ove prezentacije napokon počela da shvatam Autopsiu i dobijam malo jasnu sliku o njihovom radu smile. Na osnovu prijašnjih tekstova nisam uspjela baš da shvatim o čemu se tu radi, ali ovdje je tekst jasno uobličen i prilično precizno ukazuje na glavne karakteristike njihovog rada.
Dizajn mi se sviđa, naročito jer si ga povezala sa grupom, pa ima i taj poseban smisao u kontekstu tvoje teme.
Nemam neke zamjerke, niti nešto posebno da dodam. smile

Nadam se da te svi zdravi i da ste dobro.
Puno pozdrava za sve veliki osmeh
Picture of Aleksandar Joksimovic
Re: KOMENTARI NA PREZENTACIJU AutopsiA - Dušica
by Aleksandar Joksimovic - Friday, 10 April 2020, 07:11 PM

AUTOPSIA
I TEHNO-RELIGIJSKA
ATROFIJA SMRTI

Dušica Popović

Komentar na prezentaciju

Aleksandar Joksimović 10.04.2020.

Slajd br.5.

Vrlo mi je zanimljivo ovo grafičko rešenje. Potpuna je igra reči, značenja i simbola. Čuvara tehnologije ili čuvari teologije? Pritom samo poigravanje sa simbolima hrišćanstva i komunizma. Ovo me je posebno zaintrigiralo, jer figura koja je duplirana kao odraz u ogledalu, koja/e u jednoj ruci drži/e večiti plamen (ima dublju simboliku, da te sada ne davim,,,) dok je u dugoj krst. Inače radi se o čuvenoj skulpturi Vojina Bakića ( gledao sam je skoro 5 godina u Vojnom muzeju, pa znam neke pojedinosti u vezi nje) Ova skulptura je nastala 1946.godine, prva je postavljena u Bjelovaru, dok su druge dve identične nalaze u Beogradu (jedna je bila ispred muzeja 4.juli, dok se druga nekim slučajem našla u Vojnom muzeju. Imena su se isto tako umnožavala za ovaj spomenik, od naziva’’Poziv na ustanak’’,’’Bjelovarac’’, do ’’Spomenik streljanim omladincima’’. Ukoliko uzmemo u obzir da je to spomenik i njegove mnogobrojne replike simbol antifašizma, na ovom grafičkom rešenju, sa krstom u ruci ima vrlo zanimljivo značenje. Posebno ova munja, kao upozorenje na visoki napon! Ahahahaha...Sviđa mi se!

Slajd br.6.

Voleo bih da nam kada budeš imala vremena, napraviš paralele sa ovim vizuelnim rešenjima. Smrt, ili jedan od jahača apokalipse koji me položajem tela i ruku asocira na skulpturu (konjanika, Indijanca) Ivana Meštrovića, a koja se nalazi u Čikagu, dok mi je senka konjanika sa sabljom opet malo poznata iz istorije umetnosti (jedinu za koju znam od konjanika sa sabljom je skulptura Bana Jelačića...Ahahahahaha).

Poruka je savršena...u bukvalnom prevodu...Smrt je majka lepote J

Slajd br.8.

Bilo bi zanimljivo pronaći neku studiju o tome kakve asocijacije i emocije se bude kod ljudi kada vide nož na bilbordu sa pozivom na izložbu?

Slajd br.10.

Genijalna poruka!

Slajd br.11.

Mnogo mi se sviđaju grafička rešenja za sve plakate koje si nam izdvojila. Ovaj je prava asocijacija na Metropolis ( Metropolis, Fritz Lang, 1927.)ili Tate Modern Museum –visokog napona J Pokušao sam da nađem građevinu koja je prikazana (mada kada se bolje zagledamo i ako na prvi pogled mislimo da je ista građevina prikazana iz različitih uglova, vidimo da se prema broju dimnjaka radi o različitim termoelektranama), ali tražeći, naleteo sam na zvanični sajt Horse Hospital London i oduševio sam se, mada i ražalostio jer su pred velikim izazovom da ostanu i spreče zatvaranje. (https://www.thehorsehospital.com/ 10.04.2020.)

Slajd br.12.

Odličan je ovaj tekst na yiddishu! Tačnije, kombinacija sprave za mučenje sa odlomkom iz Tore. Čist apsurd, ali tera da se duboko zamislimo.

Odlična završnica!

* Draga Dušice,

tvoja prezentacija mi je bila vrlo primamljiva, jer sam samo kompletirao celu sliku nakon tvog teksta koji sam čitao. Mnogo mi je jasnije šta su želeli da postignu i kojim idealima su težili. Tvoja pisana reč je dobila sliku, samo znam da bi sa tonom bilo sve mnogo zanimljivije. Iskreno radujem na samu pomisao, da ćemo kada ovo čistilište prođe biti u prilici da uživamo u nekoj tvojoj prezentaciji sa dosta fotografija i grafičkih rešenja ove umetničke grupe. Ja ti evo sada na ovom našem forumu, priznajem, da si me svojom prezentacijom naterala na mnoga razmišljanja i istraživanja. Da li je tek sada došlo njihovo novo vreme života u smrti ili obratno?

Veliki pozdrav,

Aleksandar

by Aleksandar Joksimovic - Friday, 10 April 2020, 07:15 PM

Indijanac u Čikagu, rad Ivana Meštrovića

by Dušica Popović - Saturday, 11 April 2020, 04:28 PM

Dragi Aleksandre,

Naravno, u ovoj mojoj prezentaciji nijedan elemenat nije slučajan. Svaki slajd je priča za sebe ali nažalost ovde i na ovakav način nema prostora da se o svemu diskutuje. Uživo bi svakako bilo kompletnije.

Vizelna poetika Autopsije počiva na aproprijaciji i smeštaju preuzetog materijala u nove kontekste/međusobne relacije, čime se naravno dobija i drukčija semantika. Sasvim je izvesna aluzija na pomenuti Bakićev rad.
Nisam imala u vidu taj Meštrovićev rad, ali sad vidim da zaista ima nekih sličnosti.

Na slajdu br. 11 nije reč o nekoj konkretnoj fabrici već je pre u pitanju predstava, da ne kažem "platonistička ideja" (friclangovske smile ) fabrike kao takve.

Na slajdu br. 12 je pored Tore akcenat zapravo na kombinaciji električne stolice i šiljaka koji asociraju na neku spravu za mučenje Inkvizicije. Spoj ovakvih elemenata može recimo nagovestiti srodnost između svetog i čistog, "božanskog" nasilja (vršenom u cilju izmamljivanja priznanja i time iskupljenja/očišćenja grešnika/ce) i čistog "humanog" nasilja (električna stolica se smatrala humanijim metodom od onih koji su joj prethodili), bez prolivanja krvi. A njihovim stapanjem dobija se najbolje (ubijanje) od svih svetova wink

Što se tiče same grupe, izvesno je da danas imamo razvijenije teorijske alatke i samim tim možemo steći kompletniji uvid u njihovo stvaralaštvo nego što je to bio slučaj u vreme prve dekade njihovog postojanja. S tim u vezi svakako se može reći da njihovo vreme dolazi, odnosno već je ovde.
Ja sam ovu grupu odabrala, između ostalog, i zato što se vrlo dobro uklapa u moj senzibilitet; čak imam jedan otogrif koji na sličan (premda otvorenije satiričan i "profetski") način pristupa TEhnOLOGIJI...

Pozdrav,

Dušica
vrati mikrofon
KOMENTAR NA PREZENTACIJU
by Mihailo Vasiljević - Friday, 10 April 2020, 10:02 PM

KOMENTAR NA PREZENTACIJU

Draga Dušice,

- čini mi se da ima smisla da svaki rad Autopsi(j)e koji predstavljaš u prezentaciji ima svoju legendu - naziv, godinu, tehniku itd. - naročito zbog toga što na slajdovima 2 i 8 već postoji opis radova;

- u tom smislu - nije jasno da li je poslednji slajd "Good Li e" njihov rad ili ne (znamo da nije, ali nije svima jasno);

- ponavljanje forme tri tekstualna pasusa (slajdovi 4, 9, 14) je zanimljivo (skrivena poruka?), ali možda malo monotono jer su to jedini slajdovi bez slika (pored naslovnog); 

- bilo bi odlično kada bi u prezentaciji postojala još neka fotografija postavke radova.

:::::

Opšti utisak mi je da je prezentacija odlična - svedena, sadržajna, sa odabranim ilustracijama i u duhu Autopsije.

Pozdravljam te, Mihailo

Re: KOMENTAR NA PREZENTACIJU
by Dušica Popović - Saturday, 11 April 2020, 04:44 PM

Dragi Mihailo,

Zapravo, Autopsia je od osamdesetih do danas proizvela jako mnogo vizuelnog materijala (razglednica, plakata, grafika, fanzina itd.) na kojima se isti ili varirani motivi mnogo puta ponavljaju. Stoga u njihovoj poetici podloga, tehnika materijal i sl. nije od nekog značaja. To je u skladu sa njihovom utopijskom ili distopijskom(?) željom da defetišizuju umetničko delo.
Na slajdovima br. 2 i br. 8 su njihovi nazivi (Srednji oltar i Filozofski noževi - rana može biti izlečena samo nožem koji ju je zadao) a ostalo je moja interpretacija.

Međutim, u MSUB-u se njihovi radovi vode kao grafike, sito štampa na kartonu i limu, svi iz 1988-e godine, tačno 90 kom. Među tim grafikama je većina motiva koje sam koristila u ovoj prezentaciji.

Mogla sam da stavim i fotografije postavki izložbi ali mislim da bi to zagušilo samu prezentaciju. Osim toga, čini mi se to bi joj to dalo nešto prozaičniji i dokumentaristički ton, koji sam htela da izbegnem. Svakako će biti i takvih fotografija u konačnom master radu.

Pozdrav,

Dušica

Picture of Ana Knezevic
by Ana Knezevic - Saturday, 11 April 2020, 06:41 PM

P. S. Zaboravila sam i da se zahvalim na youtube linkovima zanimljivih intervencija na muziku "odozdo", koji mi se čine puno kreativnijim i boljim od onih koje su u prethodnih nekoliko dana nastale "odozgo" u Srbiji i Crnoj Gori (verujem da ćete znati na šta mislim). smile
by Aleksandar Joksimovic - Sunday, 12 April 2020, 10:57 AM

Ahahahahaha...ukapirao! smile
Picture of Ana Knezevic
by Ana Knezevic - Saturday, 11 April 2020, 06:38 PM

Dragi svi,

Evo i mene, nadam se ne sa zakašnjenjem. Videla sam mejl, i onda sam očekivala još mejlova, i tek sad se ulogovala ovde...

Elem, pogledala sam prezentaciju i uživala u njoj. Nekako sada nakon Aleksandrove i Dušičine prezentacije, koje uz samo istraživanje i temu, daju i komentar na trenutnu situaciju, i sama pomišljam da izvedem tako nešto za prezentaciju koju ću vam poslati u narednih par dana.

Meni se Dušice tvoja prezentacija dopada, i sadržinski i formalno. Mislim da je sjajna, i naravno, posebno je odlična u završetku, koji me je jednako nasmejao i zaintrigirao. Takođe, mnoge teme koje smo već pominjali u vezi tvog istraživanja ovde su prikazane na vrlo prijemčiv način, za formu prezentacije. Nemam nikakvih zamerki, drago mi je da svi zajedno sve više upoznajemo Autopsiju (i sve ostale teme istraživanja).

Budite dobro, nadajmo se skorašnjim živim susretima.

Pozdrav,
Ana
Picture of Dimitrije Tadic
by Dimitrije Tadic - Monday, 13 April 2020, 12:05 AM

Dobro veče svima, nadam se da se držimo u ovoj situaciji, meni je laknulo od kada mogu da šetam psa, bio je pakao...

KOMENTAR NA PREZENTACIJU

Odlična prezentacija, sažeta i vizuelno opravdana jer je u duhu Autopsije, sadržaj prati formu pa ciljano prenosi poruku.

Zamerka bi mogla da bude, isto, da bi legende za radove bili korisni za bolje razumevanje Autopsije. Takođe, bilo bi zanimljivo videti kako ti sistemi i ideje opstaju u muzeju i kako tamo prevazilaze banalnu smrt.

Pozdrav,
Dimitrije
by Aleksandar Joksimovic - Monday, 13 April 2020, 01:15 PM

Dragi Dimitrije,
kako sam ukapirao celu poentu Dušicinog istraživanja jeste da dokaže, da je zalaganje grupe bilo upravo, da ne budu u muzeju, tačnije da se ne muzealizuju. Sticajem okolnosti i želje kustosa, da ih postavi iz sfere anonimnosti, izvršio je jedan čin smrti nad celim ovim pokretom. Barem sam ja tako razumeo. Dušice ispravi me ako grešim?

Meni ne smeta što nema legendi, jer prezentacija treba da bude asocijativna, tačnije da u svakoj fotografiji imamo aluziju na nešto. Tako sam bez dodatnih zahteva da mi se da vizuelno objašnjenje putem legendi, shvatio na svoju ruku, da mi je drugi slajd nalik Jakovljevim letvama (što mi je prema slobodnoj interpretaciji) njihov put reinkarnacije,''tehnološkog viška''). Treći slajd mi je vid žrtve. Slajd br.5 mi je asocijacija ne njihov manifest i ako ništa ne piše o tome, neki vid njihovog svetog pisma. Slajd br.8. koji može slobodno nositi naziv ''Pećina zaborava'' mi je asocijacija na oružje opstanka i žrtve, kao put svesnog i nesvesnog nasilja od praistorije do danas. Za slajd 11. i 12. sam dao objašnjenja u prethodnoj analizi prezentacije, dok mi je slajd br.13 asocijacija na simbol sunca, crnog, mračnog i osvetničkog.

Mislim da pojedini od vas zaboravljaju svrhu prezentacije. Nisam ljut zbog toga, nego je prosto neozbiljno da na ovom nivou na kome smo svi, obraćamo pažnju na legende, boje slajdova, font, ili na ne znam šta već...da se ne vraćam na umnožavanje lala smile
Poenta je da daš vrlo konkretan odgovor...Kako ti je poruka ciljano preneta?Da li si shvatio čemu je grupa težila? Kako ćeš sutra u MSU gledati na ta dela, da li im je tu mesto i da li je zbog menjanja čitavog konteksta ideja grupe zamrznuta u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Možda me drma neki štenećak, ali prosto ne mogu više da čitam ovakve komentare na nečije prezentacije. Malo su mi passè. U ceo ovaj odgovor tebi, uključujem i Mihailov komentar na Dučicinu prezentaciju. Stoga obojica imate dovoljno vremena da ispravite svoje prezentacije sa jasnim bojama i legendama dok nam ih ne pošaljete.

Veliki pozdrav!

p.s. Draga Dušice da ne pomisliš da sam ti oduzeo pravo odbrane ovim mojim stavom, ali prosto mislim da smo tu svi da jedni drugima damo najiskrenije savete i mišljenja. Nema ljutnje, ali ozbiljnost u kritici ne treba da manjka.

Picture of Dimitrije Tadic
by Dimitrije Tadic - Monday, 13 April 2020, 03:18 PM

Dragi Aleksandre,

Ovaj forum, kao i predavanja koja smo imali shvatam kao mesto na kojem jedni drugima pomažemo i meni su razni vaši komentari, upućeni drugima ili meni, već pomogli i mislim da su sve te debate vrlo korisne. Zato sam se trudio da budem kritičan, makar i nategnuto jer ono što vidimo ovde nas tera na razmišljanje i to je naravno jako dobro. Ako nekome znači ono što sam napisao - drago mi je a ako ne, komentare prosto treba zanemariti.

Autopsija mi nije bliska pa ne znam ništa o tome i zato sam mislio da bi kometari/legende pomogli. Što se tiče vizuelnog aspekta prezentacija, mislim da je podjednako bitna koliko i sadržaj a tu kao umetnik imam iskustva (ne sećam sam da li sam to spominjao ali do pre par godina sam imao i vrlo aktivnu umetničku karijeru) pa sam bio slobodan da komenatrišem prezentacije i iz tog ugla.

Pošto nemam previše obaveza, pre dve nedelje sam završio svoju prezentaciju i vrlo ću pažljivo pročitati sve vaše komentare, kao i do sad.

Nema ljutnje, naravno, pozdrav,
Dimitrije

by Dušica Popović - Tuesday, 14 April 2020, 09:46 AM

Dragi Aleksandre,

Pa nije baš svrha mog istraživanja da dokažem da li Autopsia treba ili ne treba da bude u muzeju smile Autopsiju razumem kao neku vrstu platforme za problematizaciju položaja smrti u današnjem društvu i načinima njenog delovanja u okolnostima u kojima za nju nije predviđena nijedna uloga. To naravno uključuje i preispitivanje položaja same grupe u okviru bivše "stalne" postavke Muzeja.

Inače, vizelni aspekat prezentacija (kao i svega ostalog u životu) smatram vrlo bitnim. Bar mi, istoričari umetnosti, znamo da forma nikad ne predstavlja puku formalnost već ravnopravnu semantotvornu kategoriju. A legendi nema prosto zato što je Autopsia svojevremeno nastala kao supkulturna inicijativa, koja se ograđivala od tadašnjih izložbenih i drugih standarda sveta umetnosti (koji se u međuvremenu promenio pa očito sada može da apsorbuje i ovakve pojave). Određeni broj Autopsijinih istih, lutajućih vizuelnih motiva je prisutno na mnogo različitih podloga, pa nije od značaja niti je moguće tačno odrediti koji od tih materijala treba da ima status prvobitnog, potpisanog umetničkog dela. To zapravo nastoje da izbegnu.

Pozdrav,

Dušica
by Aleksandar Joksimovic - Tuesday, 14 April 2020, 02:48 PM

Draga Dušice,

sada mi je cilj tvog istraživanja još jasniji. Hvala smile

Veliki pozdrav,

Aleksandar