![]() | Re: KOMENTARI NA PREZENTACIJU AutopsiA - Dušica |
AUTOPSIA Komentar na prezentaciju Aleksandar Joksimović 10.04.2020.
Slajd br.5. Vrlo mi je zanimljivo ovo grafičko rešenje. Potpuna je igra reči, značenja i simbola. Čuvara tehnologije ili čuvari teologije? Pritom samo poigravanje sa simbolima hrišćanstva i komunizma. Ovo me je posebno zaintrigiralo, jer figura koja je duplirana kao odraz u ogledalu, koja/e u jednoj ruci drži/e večiti plamen (ima dublju simboliku, da te sada ne davim,,,) dok je u dugoj krst. Inače radi se o čuvenoj skulpturi Vojina Bakića ( gledao sam je skoro 5 godina u Vojnom muzeju, pa znam neke pojedinosti u vezi nje) Ova skulptura je nastala 1946.godine, prva je postavljena u Bjelovaru, dok su druge dve identične nalaze u Beogradu (jedna je bila ispred muzeja 4.juli, dok se druga nekim slučajem našla u Vojnom muzeju. Imena su se isto tako umnožavala za ovaj spomenik, od naziva’’Poziv na ustanak’’,’’Bjelovarac’’, do ’’Spomenik streljanim omladincima’’. Ukoliko uzmemo u obzir da je to spomenik i njegove mnogobrojne replike simbol antifašizma, na ovom grafičkom rešenju, sa krstom u ruci ima vrlo zanimljivo značenje. Posebno ova munja, kao upozorenje na visoki napon! Ahahahaha...Sviđa mi se! Slajd br.6. Voleo bih da nam kada budeš imala vremena, napraviš paralele sa ovim vizuelnim rešenjima. Smrt, ili jedan od jahača apokalipse koji me položajem tela i ruku asocira na skulpturu (konjanika, Indijanca) Ivana Meštrovića, a koja se nalazi u Čikagu, dok mi je senka konjanika sa sabljom opet malo poznata iz istorije umetnosti (jedinu za koju znam od konjanika sa sabljom je skulptura Bana Jelačića...Ahahahahaha). Poruka je savršena...u bukvalnom prevodu...Smrt je majka lepote J Slajd br.8. Bilo bi zanimljivo pronaći neku studiju o tome kakve asocijacije i emocije se bude kod ljudi kada vide nož na bilbordu sa pozivom na izložbu? Slajd br.10. Genijalna poruka! Slajd br.11. Mnogo mi se sviđaju grafička rešenja za sve plakate koje si nam izdvojila. Ovaj je prava asocijacija na Metropolis ( Metropolis, Fritz Lang, 1927.)ili Tate Modern Museum –visokog napona J Pokušao sam da nađem građevinu koja je prikazana (mada kada se bolje zagledamo i ako na prvi pogled mislimo da je ista građevina prikazana iz različitih uglova, vidimo da se prema broju dimnjaka radi o različitim termoelektranama), ali tražeći, naleteo sam na zvanični sajt Horse Hospital London i oduševio sam se, mada i ražalostio jer su pred velikim izazovom da ostanu i spreče zatvaranje. (https://www.thehorsehospital.com/ 10.04.2020.) Slajd br.12. Odličan je ovaj tekst na yiddishu! Tačnije, kombinacija sprave za mučenje sa odlomkom iz Tore. Čist apsurd, ali tera da se duboko zamislimo.
Odlična završnica! * Draga Dušice, tvoja prezentacija mi je bila vrlo primamljiva, jer sam samo kompletirao celu sliku nakon tvog teksta koji sam čitao. Mnogo mi je jasnije šta su želeli da postignu i kojim idealima su težili. Tvoja pisana reč je dobila sliku, samo znam da bi sa tonom bilo sve mnogo zanimljivije. Iskreno radujem na samu pomisao, da ćemo kada ovo čistilište prođe biti u prilici da uživamo u nekoj tvojoj prezentaciji sa dosta fotografija i grafičkih rešenja ove umetničke grupe. Ja ti evo sada na ovom našem forumu, priznajem, da si me svojom prezentacijom naterala na mnoga razmišljanja i istraživanja. Da li je tek sada došlo njihovo novo vreme života u smrti ili obratno? Veliki pozdrav, Aleksandar
![]() |
![]() | Re: KOMENTARI NA PREZENTACIJU AutopsiA - Dušica |
Indijanac u Čikagu, rad Ivana Meštrovića ![]() |