Picture of Nikola Krstović
Diskusija o prezentacijama
by Nikola Krstović - Thursday, 26 March 2020, 10:06 AM

Prezentacije Ane Novaković "Teatarske forme muzejske interpretacije" i Isidore Vučić "Muzejska delatnost u Beogradu 1918-1941.godine" pokreću zanimljiva pitanja o kojima smo već diskutovali tokom "živih" časova.
1. Forme interpretacije, njihova opravdanost i efikasnost, upliv drugih umetničkih formi u muzejsku delatnost - šta je performativnost i kako je tumačimo u praksi, a kako u teoriji?
2. Socio-kulturna pozadina glavne teme kojom se bavi Isidora Vučić - muzeološkom bliskošću razvojnih koncepata Paviljona Cvijete Zuzorić i Muzeja savremen umetnosti u Beogradu. Da bismo razumeli muzeološku vezu kroz različite hronologije, neophodno je razumeti društvene, kulturne i političke oklnosti vremena (pl.).
Picture of Isidora Vucic
Re: Diskusija o prezentacijama
by Isidora Vucic - Thursday, 26 March 2020, 10:25 AM

E ok da vidim kako ovo funkcioniše, dobro, ja bih samo dodala da Muzej savremene umetnosti sada ispada iz priče neki konceptualni antipod Cvijeti bi bio Muzej kneza Pavla (ili kako kaže Kapor Muzej princa Snoba smile)obzirom da smo odlučili da se fokusiramo samo na međuratni period

Picture of Isidora Vucic
by Isidora Vucic - Thursday, 26 March 2020, 10:29 AM

Moram samo da unapred da dam izvinjenje ako ne budem ispratila sve aktivno jer trenutno se u drugom tab-u odvija epohalna havarija na poslu i frka oko nekog roka koji moram da ispoštujem a koji se sutra - pakao
Picture of Dušica Popović
by Dušica Popović - Thursday, 26 March 2020, 10:57 AM

Imam jedan komentar u vezi sa sintagmom urbana supkultura. Čini mi se da bi u tom kontekstu bilo bolje upotrebiti termin rurbana supkultura, s obzirom na socijalni status i poreklo tog stanovništva te živopisnu neukost i još živopisnije siromaštvo smile

A povodom onog osvećenja Cvijete, jedno sećanje: pre par godina je na dnu Skadarlije postojao neki zvanično striptiz klub a nezvanično bordel. Sa leve strane, na ulazu je bilo nešto kao "prijemno odeljenje" u kome je bilo mnogo okačenih ikona. Vlasnik mi je rekao da je vrlo pobožan i da mu je lokal pre otvaranja osvetio neki pop. Sve teče glatko kad je čovek profesionalac big grin
Picture of Isidora Vucic
by Isidora Vucic - Thursday, 26 March 2020, 10:59 AM

big grin
Picture of Ana Novakovic
by Ana Novakovic - Thursday, 26 March 2020, 11:01 AM

Dusice, ulepsa mi dan sa ovim slikovitim opisom striptiz bara, i divnog coveka koji je otvoreno pokazao da je religiozan...smile))).
by Dušica Popović - Thursday, 26 March 2020, 11:23 AM

Ja sam međutim mislila na profesionalizam popa big grin
Picture of Ana Novakovic
by Ana Novakovic - Thursday, 26 March 2020, 11:40 AM

Dusice, kako bi rekli Hrvati inspirisa me da pisem teatarsku izvedbu " Popovi i striptiz barovi u doba corone, kao deo subkultre" wink.Predugacak naziv..ali skraticemo ga wink
Picture of Ana Novakovic
by Ana Novakovic - Thursday, 26 March 2020, 10:38 AM

Dok ukapiram kako sve ovde funkcionise u tehnickom smislu, smile...ali evo zargonski kontam. Snasla sam se. Zanimljiva su pitanja, teme cini mi se jos draze. Citala sam komentare na moju prezentaciju Ane Knezevic, i slazem se da sam opet preterala sam tekstom. Hipertekstualnost je mozda unazadila samu prezentaciju, ali je meni ipak vizuelno dipadljiva. Ako pogledam Isidorinu, imam vizuelni utisak da sam u nekoj od epizoda " Senki na Balkanu", sto svemu daju posebnu draz.
Picture of Ana Knezevic
by Ana Knezevic - Thursday, 26 March 2020, 10:47 AM

Hahaha, jesi u pravu Ana, i meni su Senke nad Balkanom prolazile kroz glavu dok sam se bavila Isidorinim radovima. :D
Picture of Ana Knezevic
by Ana Knezevic - Thursday, 26 March 2020, 10:45 AM

Ja ću za sada samo da mahnem cool i da vidim kako ovo radi. Komentare sam slala sinoć mejlom, pa računam da ne moram da ih ponavljam ovde, ali javljam se da sam tu, pratim koliko sam u mogućnosti!
Picture of Ana Novakovic
by Ana Novakovic - Thursday, 26 March 2020, 10:49 AM

Ana, procitala sam sve tvoje komentare. Sve uvazavam, apsolutno su na mestu. Moja zelja da budem kratka i jasna, na kraju se pretvori u ono sto necu. Mislim, da sam se zapateljala definisuci same teatarske forme..Od interaktivnog do participativnog teatra, tu sam negde pogubila konce, u zelji da napravim adekvatne komparacije.
Picture of Aleksandar Joksimovic
by Aleksandar Joksimovic - Thursday, 26 March 2020, 10:53 AM

Dragi drugari,
evo i ja proveravam kako ovo funkcioniše.

Pozdrav,
Aleksandar
by Dušica Popović - Thursday, 26 March 2020, 05:25 PM

Ovo su komentari u vezi sa tekstom Slike muzeja u popularnoj kulturi:

U pomenutoj epizodi South Park-a na kraju posete tom Muzeju i nakon što su deca "naučila" da ne treba da diskriminišu, oni izlaze napolje i vide čoveka koji puši a učiteljica im zadaje komandu da ga napadnu! Drugim rečima, nije trebalo da nauče da ne diskriminišu već koga TREBA a koga NE TREBA da diskriminišu, u aktuelnom trenutku ili svom vremenu. Ili, diskriminacija je neupitna i večna, samo su žrtve istorijski kontingentne. A upravo ta promenljivost kreira neophodnu(?) iluziju da je društvena stigmatizacija i diskriminacija danas muzejska (anahrona!) baština, artefakt nekih prošlih vremena...

U vezi crnih žena vašarskih atrakcija: sedamdesetih i osamdesetih godina XIX veka ženska buržoaska moda je podrazumevala nošenje tzv. turnira, jastuka sa federima koji su kreirali iluziju neprirodno velike zadnjice - slične onima kakve su imale neke pripadnice izvesnih afričkih plemena koje su vodali po cirkusima i podsmevali im se! A danas recimo postoji histerično osuđivanje pedofila i pedofilije u isto vreme u kome je u modi brazilska depilacija tj. žene koje (i po tome) podsećaju na polno nezrele devojčice. Ovakvih bi se primera moglo naći dosta ali šta nam to govori? Govori da su naravno hegemoni osuđujući diskursi neretko pod nesvesnim uplivom onoga što osuđuju/zabranjuju ili odbacuju - to je jedna vrsta osvete onih "prezrenih na svetu."
Picture of Isidora Banjac
Odgovor: Diskusija o prezentacijama
by Isidora Banjac - Thursday, 26 March 2020, 11:01 AM

Pozdrav svima, nadam se da sam skontala kako ovo radi smile.
Što se prezentacija tiče, već sam rekla da mi se Aleksandrova i Isidorina sviđaju, lijepo izgledaju i uz dopunu njihovu tekstova, jasno mi je čime se bave. Aninu nisam komentarisala, nešto smo na zadnjem predavanju komentarisala tekst. Pa jeste malo prezasićena tekstom sama prezentacija, fali mi živosti (ali to je možda i do mog ukusa). I što se tiče same teme i dalje mi nije jasno koji je suštinski problem, ili je tema samo komparativna analiza teatarskih formi u Evropi i Srbiji. Kako sam uspjela da skontam šta podrazumjevaju teatarske forme, i dalje mi nije jasno kako se Gorgona Nova i Madač uklapaju tu uklapaju zabrinut ?

Picture of Ana Novakovic
Re: Odgovor: Diskusija o prezentacijama
by Ana Novakovic - Thursday, 26 March 2020, 11:17 AM

Gorgona Nova koja je kao neovangardna grupa na svoj performativan nacin usla u muzejski prostor, koristeci i muziku, kao takvu..gitarsko izvodjenje, ako se prethodno osvrnemo na korepodneciju koja se odvijala izmedju clanova( sad pricam o stari Gorgoni). Njihov performativni sadrzaj i koncept koji nude u okviru muzejskog prostora, uklapa se o pricu o teatarskim formama, jer iste podrazumevaju muziku i ples. Istina ovde plesa nema. Ako pricamo o predstavi " Madac, komentari", prostor na kome se " desavala", na kom je uzvodjena zapravo je gradski trg, vise mesta..cetri mesta. To se uklapa u Solinu koncepciju " muzej" u ovom slucaju " teatrskog muzeja" van samog muzejskog prostora. Prosli put smo pricale o tome, pa sam ja mozda bila nejasna u zelji da sto jasnije predocim sve.
Picture of Katarina Jović
by Katarina Jović - Thursday, 26 March 2020, 11:34 AM

Dragi svi,

Ja samo želim da vam se javim, još uvijek provjeravam kako sve ovo funkcioniše. Polako prolazim kroz prezentacije i čitam radove koje ste poslali. Izvinjavam se da kašnjenju i javljam se uskoro sa komentarima. Nadam se da ste svi dobro i puno vas pozdravljam! smile
by Nikola Krstović - Thursday, 26 March 2020, 11:35 AM

Dragi moji,

Evo i mene. Ovaj forum je forma koja nam daje veliki prostor za "pisane misli" Možemo da imamo speed komentare na sve ili Reply samo nekome - bitno je da je sve vidljivo.

Forum će biti otvoren neprekidno!
Samo ćemo svake nedelje otvarati nove "velike" teme posvećene različitim prezentacijama.

Predlažem da kada komentarišemo prezentaciju stavimo naslov:
KOMENTAR NA PREZENTACIJU PERFORMATIVNOST
KOMENTAR NA PREZENTACIJU MUZEJSKA DELATNOST

Tako će svi moći da selektuju šta je važno za stvarno unapređenje rada. Znam da je ova podela nemoguća striktno, ali barem da pokušamo

Za sve ostalo, gde "čistimo" duh i dušu ne moramo ništa da naslovljavamo.
Dakle, ni sa čim ne moramo da žurimo. NIje od 12 do 15, već sve do kraja nedelej. Kada vam padne na pamet nešto, kada želite nešto da podelite, oglasite se!

Za sada
Pozdrav
Šaljem i ja uskoro detaljnije komentare na prezentacije!

by Nikola Krstović - Thursday, 26 March 2020, 11:41 AM

Da,
I kada Nela sredi radove i komentare, sve ću ih okačiti, tako da su nam svi stalno dostupni.

To ne može da vidi niko osim nas (prijavljenih) tako da naše male psiho-seanse ostaju naša stvar - What happens in The Others in Heritology (ili kako god je stvarno naziv ovog kursa) stays there!

Dakle, kao da smo na času!
Još jednom da podsetim da sam otvorio i Zoom.
Ako se uskoro ohrabrite da i ovo pokušamo imamo u free modu 40 minuta za 3+ učesnika.

Pozdrav!
Nikola
Picture of Isidora Vucic
by Isidora Vucic - Thursday, 26 March 2020, 11:49 AM

Mi na poslu koristimo zoom, nije loše uopšte, preporučujem i ja
vrati mikrofon
by Mihailo Vasiljević - Thursday, 26 March 2020, 12:11 PM

Dobar dan svima! 

Evo i ja sam uspeo da se ulogujem, šaljem komentare uskoro.

pozdrav,
Mihailo
Picture of Ana Knezevic
by Ana Knezevic - Thursday, 26 March 2020, 12:46 PM

Ja sam i dalje ovde, ali ne kapiram kako radi Zoom. Stigao mi je mejl, koji je prazan (nema linka i sličnih mogućnosti za "ulaz" ili logovanje).
by Nikola Krstović - Thursday, 26 March 2020, 02:02 PM

Imaš kao aplikaciju za telefon, a imaš i za desktop.
Ja sam instalirao obe, a večeras ću da testiram!

Sve sam guglao!

Picture of Dimitrije Tadic
by Dimitrije Tadic - Thursday, 26 March 2020, 04:30 PM

Dobar dan, evo i mene i komentara.

KOMENTAR NA PREZENTACIJU PERFORMATIVNOST

Prezentacija je veoma informativna i ima dobar tok ali me malo zbunjuju slajdovi 13 i 14 (npr. zašto baš Šola jer se on navodi kao jedan od autora koji se bavio temom), ali verujem da bi to bilo jasno kroz Aninu priču uživo... Hrvatski primer mi, po fotografijama bar, ne uliva poverenje kao uspešan na evropskom nivou. Ne poznajem baš temu pa moguće da grešim.

KOMENTAR NA PREZENTACIJU MUZEJSKA DELATNOST

Prezentacija mi se veoma dopada jer je koncizna, informativna i vizuelno atraktivna. Jedina primedba je dakle na stavljanje teksta preko fotografija ili nejednobojnih površina. Kao što sam već napomenuo u mejlu - to je big no u dizajnu jer otežava čitanje.

Kuckamo se smile
Dimitrije
Picture of Ana Novakovic
by Ana Novakovic - Friday, 27 March 2020, 06:55 PM

Hvala Dimitrije smile. Isto ono o cemu je Isidora Banjac pricala sa mnom uzivo, i o cemu sam njoj pisala. Znaci da svi slicno reaguju, jer su upravo strane 13. i 14. posvecene Novoj Gorgoni i predstavi " Madac, komentari". To je zapravo svima zbunjujuce. Mozda ja jedino nalazim vezu sa ovim o cemu pisem. Salim se naravno. Istina da ima zbunjujucih elemenata, ali da se ne ponavljam vec ...gore sam u komentaru njoj objasnila. A to oko Sole? Da, on pise o muzeju van muzejskog prostora, pa se meni ucinilo zanimljivim da ovakva teatarska forma, koja je nastala kao rezultat socio- kulturoloskih prilika u tadasnjoj YU prosto jeste nesto sto se uklapa u ovo o cemu pisem, i cime se bavim. I ponavljam, izvodi se van muzejskog prostora. Sola u " Prema totolnom muzeju" govori o ovakvim teatrskim izvedbama. To je cilj buduce muzejske komunikacije. " Zive slike" Zagreba su primer participativnog teatra, i menj su bile nepoznate, dok nisam dobila zadatak da ih proucim. Onda sam stupila u kontakt sa njihovom kustoskinjom Vesnom Leiner koja je ponudila da mi posalje jedan od njihovih kataloga, i kako se desilo ovo sa coronom, onda je to stalo. Mozda da sam imala neke bolje fotografije, i jasno je kad uzivo pricam da bi to imalo drugaciji koncept...onda bi sve imalo vise smisla. Oprosti, kucam sa telefona, pa nabadam slova. Valjda je ovo citljivo. Hvala na komentarima. Svi su na mestu.
vrati mikrofon
by Mihailo Vasiljević - Thursday, 26 March 2020, 09:22 PM

Dobronamerni komentari u vezi sa prezentacijom "Muzejska delatnost u Beogradu 1918-1941. godine" Isidore Vučić

- čini mi se da ima smisla da na prvom slajdu stoji i ime autorke;

- neki tekstovi su prekriveni slikama i ne vide se u potpunosti (nisam siguran da li je to problem samo kod mene) - slajdovi broj 7, 9, 10, 11, 12;

- neki tekstovi ispadaju iz okvira u koji su stavljeni - slajdovi 6, 8, 11;

- utisak mi je da su predstavljene fotografije vrlo zanimljive, ali ih ima previše u odnosu na broj slajdova - čini mi se da bi bilo bolje da na svakom slajdu bude jedna, eventualno dve - tako bi sve bilo mnogo preglednije. To važi i za fotografije naslovne strane kataloga, spiska učesnika izložbe i plakata;

- slično važi i za tekst - kada se ceo pasus prekopira na jedan slajd, to deluje previše zamorno za čitanje, čini mi se da je efektnije da na svakom slajdu bude kraći tekst, jedna ili dve rečenice ilustrovane fotografijama;

- što se tiče samih fotografija - bolje je da budu manje ako im rezolucija ne dopušta uvećanje jer dolazi do pikselizacije koja smanjuje opšti kvalitet prezentacije;

- ozloglašeni program Power Point nudi puno dizajnerskih rešenja koja je moguće iskoristiti na dobar način, ali je za to potrebno previše vremena, nesrazmerno u odnosu na vreme potrebno za delotvoran prenos poruke publici. Zato je najbolje biti štedljiv sa bojama, dezenima, banerima itd. i uvek se voditi parolom - "manje je više".

pozdrav, Mihailo

vrati mikrofon
by Mihailo Vasiljević - Thursday, 26 March 2020, 09:27 PM

Ispravka - sada sam ponovo pogledao prezentaciju u Power Point-u - izgleda da je postojao neki problem sa prebacivanjem u PDF - u PP verziji problematični su samo slajdovi 9 i 10, ostali su u redu što se tiče komentara 2 i 3.
vrati mikrofon
by Mihailo Vasiljević - Thursday, 26 March 2020, 09:59 PM

Dobronamerni komentari u vezi sa prezentacijom "Teatarske forme muzejske interpretacije" Ane Novaković

- prezentacija je vizuelno oštro podeljena na slajdove sa tekstom i slajdove sa fotografijama, možda je bolje donekle ujednačiti ritam tako da npr. ide jedan slajd sa tekstom, pa dva ilustrovana pa jedan sa tekstom ili tome slično.

- na slajdovima sa tekstom ima previše teksta - uživo ih je teško čitati i to retko ko radi; verovatno je bolje sve te pasuse sažeti u jednu najvažniju ne preterano dugačku rečenicu koju publika može sa zanimanjem da pročita i brzo poveže sa okvirom prezentacije.

- na slajdovima sa fotografijama ima previše fotografija - komplikovano ih je gledati, bolje je ostaviti po jednu, eventualno dve fotografije. U principu je bolje imati više slajdova sa po jednom fotografijom jer publika dobro reaguje na promenu odnosno smenjivanje slajdova. Kada jedan slajd stoji dugo, koliko god da je zanimljiv, postane dosadan. Glavni događaj svake slajd šou prezentacije je - sledeći slajd.

- slajd broj 12 - "Konak kneza Miloša na Topčideru" - čini mi se da treba "u Topčideru"

- poslednji slajd: "Razlike između..." - možda promeniti deo "u Srbiji i Evropi" - jasno je na šta se misli ali Srbija je ipak u Evropi.

- generalni utisak o prezentaciji jeste da je urađena školski preozbiljno, čini mi se da treba da bude rasterećenija (u smislu teksta) i dinamičnija. Na taj način i autorka prezentacije odaje utisak sigurnosti. 

- pozadine sa gradijentom su dobre za tekst ali najčešće nisu srećno rešenje za ilustracije, bilo fotografske ili druge, jer je prelaz tonova najčešće u sukobu sa tonskim dešavanjima u slici.

pozdrav, Mihailo
Picture of Ana Novakovic
by Ana Novakovic - Friday, 27 March 2020, 07:02 PM

Dragi moj Mihailo smile, ja sam uvek sve tvoje komentare dozivljala kao zaista dobronamerne i meni su oni pomogli ( mojoj tvrdoj lickoj galavi). Zaista, jesu. Vizuelno, Ti si mnogo ispred mene, i jasno da su sve primedbe vezane za prezentaciju vrlo slikovite. Ali kad kazes skolski primer dobre prezentacije, a nije nesto inovativna...slazem se. To me nazalost podsetilo na neko davno snimanje EEG glave, kad mi je neuropsihijatar ( sumnjali su na neke promene daleko bilo u mozgu), rekao: " Skolski orimer zdravog mozga." Hahha, pa eto prosecan primer..Salim se malo. Moram. Kod nas u gradu je stanje alarmantno. I ovo mi je ventil da ne skrenem. Hvala Mihailo smile. Usvojila sam sve primedbe i trudicu se da oko ovih stvari koje si rekao da treba menjati ubuduce vodim racuna. Pozdrav smile.
Picture of Aleksandar Joksimovic
by Aleksandar Joksimovic - Monday, 30 March 2020, 06:11 AM

Dragi Nikola i drugari,
nadam se da sam od ovog jutra ja na udaru. Samo vas čekam..Ahahhhaha.
Sada ću vas dodatno nasmejati jer ne znam da postavim svoju prezentaciju na ovaj forum...Ahahahahaha...Nikola da li samo ti to možeš?
Veliki pozdrav,
Aleksandar
big grin
by Nikola Krstović - Monday, 30 March 2020, 11:58 PM

Ne sekiraj se, samo ja to mogu.
Biće u sredu!
Tada otvaramo prostor za tebe!
Pozdrav,
Nikola