Picture of Nevena Pešić
Domaći
by Nevena Pešić - Monday, 22 April 2024, 09:30 AM

Temu koju bih ja radila je Rizično ponašanje mladih (konzumacija droge) na festivalima EDM muzike u Srbiji. Izabrala bih analizu sadržaja kao pristup proučavanju ove teme tako što bih analizirala platformu Reddit na kojoj se mogu naći razne objave u vezi konzumacije droge na Exit-u i Lovefest-u. Analizu bih vršila i samih objava, ali značajnije komentara. Pored ovoga, dodala bih možda i određene snimke sa istih festivala i komentare ispod tih snimaka, ali to moram još malo da istražim. Sam cilj rada jeste utvrditi tu vezu između konzumacije droga i elektronske muzike, da li je nužno povezana i šta mladi misle o tome, da li i oni konzumiraju ili smatraju da jedno bez drugog može i osuđuju one koji na te festivale idu samo radi konzumacije psihoaktivnih supstanci.

U okviru ove teme dolazi do kombinovanja dva pristupa sociologiji omladine: formiranje identiteta mladih kroz određenu potkulturu (mladi koji slušaju EDM muziku) i sklonost mladih rizičnom ponašanju (konzumacija psihoaktivnih sustanci). Originalnost teme može se pronaći u tome da u domaćoj literaturi postoji jako malo istraživanja na temu same povezanosti konzumacije droge na festivalima EDM muzike, a pogotovo u vidu analize komentara mladih kako oni posmatraju tu povezanost da li na nju gledaju kao nešto normalno ili sa druge strane osuđuju one koji idu na takve festivale zbog psihoaktivnih supstanci, a ne zbog muzike. Društvena relevatnost teme je u tome što se u društvu postoje razne predrasude koje ljudi formiraju o EDM muzici i nužne povezanosti iste sa mladima koji su nadrogirani. Sociološka relevatnost bi bila ta da mladi teže ka osećaju pripadnosti nekoj grupi zbog čega neretko mogu pristupiti određenoj potkulturi, a da bi stekli određeni status ili da ne bi bili odbačeni (u sklopu te grupe) i tome slično mladi se mogu okrenuti nekom obliku rizičnog ponašanja.

Završni rad ću pisati na ovu temu sigurno, ali određene promene mogu biti sa samim ciljem istraživanja jer sam objave i kometnare na Reddit-u tek krenula da analiziram.