Picture of Aleksandar Savić
Elektronske vežbe - uputstvo
by Aleksandar Savić - Saturday, 21 March 2020, 04:25 PM

Poštovane kolege,

Kako u ovom času ne postoje uslovi za normalno obavljanje nastave na Fakultetu, vežbe iz Opšte istorije ranog srednjeg veka će se do daljeg odvijati elektronski, putem platforme Moodle. U nastavku su izloženi osnovni principi rada kojih ćemo se pridržavati u cilju očuvanja kontinuiteta i lakšeg savladavanja predviđenog gradiva.

Moj osnovni zadatak biće da redovno dobijate materijal za pripremu kolokvijuma, o čijem ćemo se održavanju blagovremeno dogovoriti. Svakog utorka, počevši od 24. marta, na platformi ćete naći novu ppt prezentaciju koja pokriva određene nastavne jedinice, prema knjizi M. Antonović, Narativni izvori za istoriju Evrope. Srednji vek, Beograd 2007 (20092). Za drugi kolokvijum, da podsetim, potrebno je savladati poglavlja IV, V i VI.

Naravno, u onoj meri u kojoj je to izvodljivo, nastojaćemo da vežbe zadrže i svoj interaktivni karakter, oličen u tumačenju istorijskih izvora. U tom smislu, odlučio sam da vam svake sedmice, uz prezentaciju, priložim i jedan "istraživački zadatak". Naime, dobijaćete manje odlomke iz izvora koje ćete, uz konsultovanje relevantne literature, čitati i analizirati prema smernicama koje ću vam dati; u idealnom slučaju, očekuje se da napišete referat od 1-2 strane koji ću ja pregledati i prokomentarisati (pismeno ili "uživo" putem Skype-a ili neke slične platforme). Važno je naglasiti da ova aktivnost nije obavezna, niti će izvori i literatura koju ćete s njom u vezi koristiti biti neophodni za pripremu kolokvijuma; ona je, u osnovi, namenjena studentima koji žele da produbljuju svoja znanja o srednjovekovnim izvorima na način na koji smo to do sada činili na vežbama. Naravno, oni koji se odluče za ovaj način rada neće biti u obavezi da pišu referate o svakoj temi i da ih predaju svake nedelje - drugim rečima, budite slobodni da odaberete zadatak (ili zadatke) koji vam se dopada(ju), a ja ću se potruditi da vam pomognem u svim fazama ovog, za neke od vas prvog, samostalnog istraživačkog rada.

Razume se, za sva pitanja vam stojim na raspolaganju. Moja email adresa, za one koji mi još uvek nisu pisali, glasi: aleksandar.savic@f.bg.ac.rs.

Želim vam mnogo uspeha u radu!

Srdačan pozdrav,
AS